Білий шоколад з'явився в 30-х роках минулого століття. Країною-винахідницею цього виду шоколаду, так само як і молочного, стала Швейцарія. Експерименти місцевих кондитерів полягали в тому, щоб додавати або прибирати різні інгредієнти та міняти їх пропорції. У результаті компанія Nestlé і представила новий продукт в 1930 році - білий шоколад, а вже через рік M&M's - американська компанія розробила і власний варіант цього виду шоколаду. Справжня оригінальна формула швейцарського білого шоколаду складалася із сухого молока, какао-масла і цукру. Через те, що в цьому шоколаді були відсутні, як і сьогодні, терте какао і какао-порошок, які надають темний колір шоколаду, деякі люди почали сумніватися в правильності самої назви - шоколад. Все ж масло какао має характерний смак, тому незважаючи на колір, цей сорт шоколаду має повне право так називатися.
Духовку нагріти до 190°C.Фундук викласти на деко і засмажити в духовці до темно-золотистого кольору - десь 10-15 хвилин, зрідка помішуючи горіхи, щоб не пригоріли. Зняти лушпиння. Охолодити.
Горіхи подрібнити у блендері на маленькі шматочки, або ж можна зробити це за допомогою качалки.У каструлю налити молоко, всипати горіхи. В молоко можна додати ванільний цукор для запаху.
Довести це молоко до кипіння, прибрати з вогню, накрити кришкою і залишити настоюватися мінімум на 1 год. Це буде горіхове молоко.
Через цей час молоко процідити від горіхів і ванілі через сито, а ще краще - через марлю. Молоко перелити назад в каструлю, влити вершки, додати дрібку солі і додати шоколад.
Довести до кипіння. Відразу ж розлити по чашкам. Можна прикрасити збитими вершками і горіхами. Якщо напій охолоне, то шоколад може відшаруватися. Просто необхідно прогріти його, і він знову стане однорідним.